Matkailuauton ja -vaunun ostajan opas

Tapio Hirvonen City-Caravan Lappeenranta

Tuottava sijoitus

Vapaa-aika lisääntyy ja meillä on entistä enemmän aikaa perheelle, ystäville ja itsellemme. Vapaa-aika onkin kuin raha. Voimme tuhlata sitä, tai sijoittaa tuottavasti. Matkailuvaunu tai -auto on tuottava sijoitus vapaa-aikaan. Se lisää vapautta liikkua, nähdä ja kokea. Se tuottaa elämyksiä. Se kokoaa perheen yhteisen harrastuksen ympärille ja laajentaa ystäväpiiriä. Matkailu on sellaisenaan rikastuttava ja piristävä harrastus. Matkailuauto tai -vaunu on mukavuuksilla varustettu laskettelurinteen koti, eräretken kala- tai metsästysasunto. Golffaajan, tanssilavoja tai koiranäyttelyissä kiertävän liikkuvakoti. Moni eläkeläinen on myynyt kesämökkinsä ja suunnanut matkailuautollaan talveksi Espanjan tai Portugalin lämpöön ja palanneet kesäksi Suomeen. Harrastuksia on satoja - niin myös matkailuautoja ja -vaunuja. Nyt perehdymme lähemmin niihin lähemmin.

Lapsiperheelle

Tämän oppaan tarkoitus on antaa perusteita valintaan. Lähtökohtana valinnalle on tietenkin aina tarve. Mihin ja millaisiin käyttötarpeisiin matkailuajoneuvoa tarvitaan. Kenen tai keiden kanssa ja milloin? Käyttöaika vuodesta? Kun matkailuajoneuvo tulee perhekäyttöön tulee tilojen toimivuus sovittaa perheen kokoon, säilytystilojen riittävyyteen, ruoanlaittoon ja kodikkuuteen. Myös lasten kannanotot on syytää kuunnella. Jopa lasten kaverit on syytä huomioida. Kaikkein tärkeintä on huomioida koko toiminnallisuus. Esimerkiksi nelihenkiselle perheelle on kullekin oman vuoteen tarve ilmeinen. Vanhemmille parivuode ja lapsille omansa, joko kerrosvuode tai toinen parivuode. Oleellista on, että olohuone jää kuitenkin aina vapaaksi, jotta ”aamu- ja iltasulkeisilta” vältytään.Toki olohuoneesta saadaan yleensä myös lisävuode tarvittaessa - vaikka juuri lasten kavereille. Myös vaatekomeroiden ja muiden säilytystilojen määrä on keskeistä huomioida perheen koon mukaan. WC- ja peseytymistilojen käytettävyys on myös oleellista.

Pariskunnalle

Kun matkailuauton tai -vaunun tarve on ainoastaan kahdelle, on valinta helpompaa. Tällöin enemmän keskeiseksi tulee pohjaratkaisua valittaessa vuoteiden sijoittelu. Vanhempi pariskunta arvostaa nukkumismukavuuttaa ja usein valinta kohdistuu kumpaisellekin omaan erilliseen vuoteeseen. Vanhempana parivuoteeseen on hankalempi mennä ja tulla, samoin vuoteen yläpuolisisia kaappeja on vaikeampi käyttää, kuten myös petaaminen on hankalampaa. Myöskin  vuoteiden korkeus koetaan iän mukana haitalliseksi. Erillinen olohuone makuuhuoneen lisäksi on kahdellekin tarpeellinen, josta tarvittaessa saadaan helposti lisävuoteet esimerkiksi  lastenlapsille. .

Nestekeskuslämmitys

Kun matkailuajoneuvon käyttötarve ajoittuu syksy,- talvi- tai kevätkausiin tulee lämmitysmuotoon ja käyttömukavuuteen kiinnittää huomiota. Mielestämme paras ja mukavin talvikäyttöön sopiva lämmitys on edelleenkin oikeaoppisesti valmistettu nestekiertoinen keskuslämmitys yhdessä nestekiertoisella lattialämmityksellä. Kun vesisäiliöt hanoineen ovat sijoitettu sisätilaan tai ulkopuolelle niin, että ne ovat eristetty ja lämmitetty lämmityslaitteen nestekierrolla, ei jäätymisongelmia ilmaannu kovillakaan pakkasilla. Nestekiertoisen 3kWh:n sähkölämmityksen teho riittää jopa paukkupakkasilla pitämään sisällä tasaisen ja miellyttävän lämmön ja kaasupullojen vaihtotarve vähenee merkittävästi. Nestekiertoisessa lämmityksessä on suurin etu sen tuoma lämmöntasaisuus, kun patterit luovuttavat lämmön tasaisesti ilmasolien välistä seinien kautta ylöspäin ja tällä saadaan vedoton lämmönjakautuminen. Käyttövesi lämpenee samalla asuntoa lämmitettäessä lämmittimen varaajassa läpivirtausmenetelmällä mahdollistaen mm. suihkukäytön.

Etäkäytön edut

Etäkäytön mahdollisuus älypuhelimella on mukavuustekijä parhaimmillaan nestekeskuslämmitteisessä ajoneuvossa, kun voit etänä ohjata lämmityksen päälle ja päältä pois, tai säätää sisälämpöä halutuksi ja tulla asumaan kodinomaiseen lämpöön haluttuna aikana. Matkailuautoissa nestekeskuslämmitys mahdollistaa myös lämmönvaihtimen tuoman todella ison edun, kun ajettaessa saadaan moottorin tuottama lämpö siirrettyä asunto-osan pattereiden ja lattialämmityksen lämmöntuottoon ja koko auton pysyessä ajon aikanakin halutussa tasaisessa lämmössä. Tämän lisäksi kun matkailuautossa asutaan, saadaan samalla tekniikalla moottoriin nestekiertoon ohjattua asunto-osan lämmityksen tuottama lämpö, ja näin ollen erillistä moottorilämmitintäkään ei tarvita. Tämänkin toiminto on etäkäyttönä mahdollista älypuhelimella tai tabletilla.

Ilmakeskuslämmitys

Toisena yleisimmin käytettävänä lämmitysratkaisuna tunnetaan ilmakeskuslämmitys. Vaatimattomin on ilmaa lämmittävä kaasulämmitin, jossa ei ole lämmitettyä ilmaa huonetilaan jakavaa puhallinjärjestelmää. Tällaista nimitetään kansanomaisesti ”kesävaunuksi”. Viime vuosina on ilmakeskuslämmitysjärjestelmä kehittynyt miellyttäviksi ja lämmön tasaisuuskin on parantunut merkittävästi. Osassa matkailuajoneuvoja on 2 kWh sähkölämmitys liitetty kaasulämmityksen yhteyteen, joskin sen tuottama teho riittää pitämään asunnon lämpötilan ulkolämpötilan ollessa enintään muutaman pakkasasteen tuntumassa. Suuritehoisimmat kaasutoimiset ilmakeskuslämmitysjärjestelmät tuottavat riittävän lämmön ulkolämpötilasta riippumatta. Nestekiertoista lattialämmityksen tuomaa mukavuutta ei kuitenkaan ilmakeskuslämmityksen yhteydessä ole saatavilla - LMC-matkailuautoja lukuun ottamatta. Toki lämmitysratkaisuilla on puolensa - ilmalämmitys lämmittää ajoneuvon nopeammin kuin nestekiertoinen lämmitys, mutta lämmön tasaisuus on jälkimmäisessä jämptimpi - silloin kun se on oikeaoppisesti valmistettu.

Matkailuauto vai -vaunu

Matkailuajoneuvon hankintaan kannattaa kuunnella asiantuntijoita ja koska asiaan liittyy monia kysymyksiä, joihin on hyvä olla vastaus ennen ostopäätöksen tekemistä. Ensimmäisen matkailuajoneuvon hankinta on monelle iso asia. Rahallisen panostuksen lisäksi kyse on tutustumisesta uuteen harrastukseen. Moni asia on epäselvä, kysymyksiä on paljon ja hyviä vastauksia monesti vaikea saada. Tässä artikkelissa käsitellään matkailuajoneuvon hankinnan peruskysymyksiä tavoitteena antaa vastauksia, mutta myös asettaa lukijalle mietittäväksi asioita.

Matkailuvaunu

Matkailuvaunu sopii hyvin lapsiperheille ja pidempiä aikoja paikoillaan viihtyville. Vaunussa on yleensä enemmän tilaa, sen voi jättää paikalleen ja tehdä henkilöautolla retkiä ympäristössä ja harrastusten parissa. Sitä voi pitää tukikohtana omalla tutulla alueella - kesällä liikkuvana vapaa-ajan viettopaikkana ja talvella laskettelurinteen juurella harrastusten keskiönä. Hyvin suosittuja vaunujen ympärivuotisia sijoituspaikkoja ovat caravanyhdistysten alueet. Vaunun hankintahinta ja vuotuiset käyttökustannukset ovat selvästi pienemmät kuin matkailuauton. Esimerkkinä toistaiseksi vaunun vakuutusmaksut kauttamme ovat alle 200€ vuodessa (liikenne- ja täyskaskovakuutus) vaunun arvosta riippumatta. Vetoauton suhteen vaunun hankinta tuo tiettyjä edellytyksiä. Auton on sovelluttava vaunun vetoon muun muassa moottoritehon ja vetokyvyn (vetopaino/vaunun kokonaispaino) osalta. Katso lisää tästä Trafin sivuilta>>>.

Matkailuauto

Matkailuauto sopii paljon liikkuville ja omien teiden kulkijoille sekä harrastus- ja yritystoimintaan. Suurin käyttäjäryhmä on varttuneemmat pariskunnat, jotka ovat joko lähivuosina jäämässä tai jääneet eläkkeelle. Moni pariskunta on suuntautunut matkailuautollaan talvikuukausien ajaksi etelän lämpöön. Pieni retkeilyauto on tullut suosituksi sille, joka käyttää sitä jokapäiväisessä käytössä ainoana autona. Toisaalta jos kaksi autoa tarvitaan, käyttömaksujen määrää voidaan säädellä helposti, poistamalla matkailuauto liikennekäytöstä. Jo viikon aikainen poisto on kannattavaa ja helppoa, kun poiston voi tehdä netissä pankkitunnuksilla Trafin sivuilla>>>.

Uusi vai käytetty

Suosittelemme ensiostajaa hankkimaan matkailuajoneuvon käytettynä. Jos omat tarpeet on täysin selvillä ja harrastukseen sitoutuminen on vahva, on uuden ajoneuvon hankinta perusteltua. Matkailuajoneuvon osto kannattaa tehdä järjestäytyneeltä - kokeneelta matkailuajoneuvomyyjältä, jolta saa hankintaan liittyvää perusteellista neuvontaa ja tarkastetun ja luotettavan ajoneuvon jälkipalveluineen. Hyväkuntoisen käytetyn matkailuvaunun omistajaksi pääsee jo kymppitonnilla kun vastaavanlaisen matkailuauton hintahaarukka on kaksin-kolminkertainen. Uuden modernin kevyesti liikkuvan kolmen vuodenajan käyttöön soveltuvan matkailuvaunun hinta asettuu hieman yli 20.000€ ja uuden luksusvaunun rinnepaikalle voi viedä hieman yli 30.000€ hintaisena. Uuden sarjavalmisteisen matkailuauton perushinnat alkavat 50.000€ ylöspäin.

Käytetyn valinnassa

Käytetyn vaunun riskit ovat luonnollisesti matkailuautoa selvästi pienemmät. Yksi tärkeimmistä tekijöistä ennen kauppaa on varmistaa kohteen korin kunto ammattilaisen tekemällä korin kosteusmittauksella, mikä matkailuajoneuvoissa voidaan tehdä tarkasti ja luotettavasti sen rakenteen vuoksi. Ostajan kannattaa vaatia myös tuore todistus mittauksesta, kuin myös koko ostokohteen kokonaiskunnosta.  Lisää aiheesta >>>

Lisävarusteiden tarve

Käytetyssä matkailuajoneuvoissa on usein jo valmiiksi monia hyödyllisiä varusteita joita uudessa joutuu ostamaan erikseen. Huomionarvoisia varusteita ovat mm: kaasupullot 2kpl, 230V:n liitäntään tarvittavat standardien mukaiset johdot, ajokiilat, oikeanlainen TV-antenni, talvirenkaat, markiisi, lisäteltta, telttamatto, vaunuissa isona mukavuustekijänä kaukosäätimellä toimiva vaunun siirtojärjestelmä, vetoauton peilit, polkupyöräteline, ulkopuolinen jätevesisäiliö vaunuissa ja retkikalusteet ulkokäyttöön.

Myyjäliikkeen valinta

Moni omakotiltalon rakentaja on todennut, että vasta kolmas asunto on oikeanlainen. Asuntoajoneuvoa ostettaessa saattaa käydä samoin. Ensiostajalle on siksi luottamus myyjäliikkeeseen ja sen ammattitaitoon tärkeää. Asiantunteva, pitkän kokemuksen omaava myyjä osaa kartoittaa perheesi tarpeet, kuunnella ja neuvoa ja opastaa kaikessa niin, että jo ensiostettu ajoneuvo täyttää kerralla ostajaperheen odotukset ja tarpeet vuosiksi eteenpäin. Kun myyjäliike on valmistajan suora jälleenmyyjä ja jolla on oma huolto-, ja kolarikorjaamo varaosapalveluineen, voit olla varma että matkailuajoneuvostasi pidetään huolta. Käsityksesi oikeasta valinnasta varmistuu, kun saat ostokohteesi puhtaana, raikkaana, toimintakuntoisena, sekä joustavalla ja riskittömällä rahoitusratkaisulla. Kun luovutushetkellä perheesi saa vielä perusteellisen käytönopastuksen omalla äidinkielelläsi ja kimpun kullanarvoisia ohjeita, sekä suomenkileiset käyttöohjeet voit olla varma tehneesi oikean valinnan. Omat tavarat kyytiin ja iloisella mielellä matkaan...koko perhe.

Takuu ja myyjän vastuut

Uudella Fiat-alustaisella matkailuajoneuvolla on valmistajan myöntämä takuu 2 vuotta ja asunto-osan korilla tiiviysturva 5-7 vuotta, poikkeuksena LMC-matkailuajoneuvoilla on  peräti 12 vuoden 120.000km turva. Tämä yhdessä onkin markkinoiden paras uusien matkailuautojen turva. Käytetyn ajoneuvon ostaminen luotettavasta ja vastuunsa kantavasta liikkeestä on turvallista, helppoa ja mukavaa. Sijainnilla ei ole merkitystä, sillä palveleva ja ammattitaitoinen myyjäliike toimittaa halutessasi ostamasi ajoneuvon kotiovellesi saakka.

Rahoitus ja vakuutukset

Matkailuajoneuvokaupan rahoitus on muuttunut hyvin ostajaystävälliseksi, erityisesti kun korko on koko maksuajan kiinteä ja kokonaisrahoituskulut hyvin alhaiset. Takaisinmaksuajat ovat pidentyneet jopa 8 vuoteen ja kun ajoneuvo on uusi tai uudehko, voidaan viimeinen maksuerä asettaa jopa 30% ajoneuvon hinnasta, jolloin kuukausierä jää hyvin pieneksi. Kun korko on kiinteä ja alhainen ja maksuehdot joustavat, on mahdollista ostaa uudempi ja luotettavampi matkailuajoneuvo, kuin mitä alkuun olisi suunniteltukaan. Rahaa säästyy kun hankinta on pidempiaikainen käytössä. Myyjäliikkeen tarjoamilla rahoituspalvelulla onkin iso merkitys ajoneuvoa hankittaessa ja siksi kannattaa aina pyytää rahoituslaskelmat ennen kauppaa ja vertailla niitä. Myös matkailuajoneuvojen vakuutukset ja niiden ominaisuudet ja hinta ovat merkityksellisiä ensiostajalle. Olemme kartoittaneet eri vakuutusyhtiöiden palvelut ja kilpailukyvyn. Asiantuntijaliikeessä osataan opastaa ja tarjoata parhaat edut. Hyvään palveluun kuuluu tietenkin vakuutusten- ja rekisteröinti-ilmoitustenteko. Vahinkotilanteessa riittää kun otat myyjään yhteyttä, jos myyjäliikkeessä on oma korikorjaamo. Katso aiheesta lisää >>>

Matkailuajoneuvon käyttö

Huolenpito ammattitaitoisessa matkailuajoneuvokaupassa ei jää luovutushetkeen. Myyjä luovuttaa mukaan kirjallisen ja seikkaperäisen oppaan erityisesti talviaikaisesta käytöstä tai muutoin antaa perusteellisen opastuksen. Jos haluat matkailuajoneuvon talveksi suojaan, kannattaa sijoituskohteista kysyä myös myyjäliikkeestäsi. 

Talvisäilytys ulkona

Matkailuajoneuvot ovat valmistettu ympärivuotiseen käyttöön soveltuviksi sellaisenaan, joten erillistä suojaa ei erikseen tarvita. Tärkeintä on, että käyttövesijärjestelmät tyhjennetään huolella. Käyttämättömänä lämpöjen pitäminen ajoneuvon sisällä ei ole eduksi. Akun tai akkujen lataaminen on huolehdittava määräajoin.

Linkkejä

 SFC- Caravan Ry SFC Saimaan Seutu SFC Kouvolan Seutu  SFC Kymenlaakso SFC Pohjois-Karjala  Trafi